När du ska köpa en begagnad Opel

Ska du köpa en begagnad Opel och tycker att det känns lite svårt och osäkert. Det behöver det inte vara. Läs våra tips om hur du kan göra en bra bilaffär.

Prisläget på marknaden

Skaffa dig en bild av prisläget bland begagnade Opel-modeller eller den modell du valt. Priset för samma bil kan variera och det finns ofta en förklaring till om priset är väldigt lågt.

Vem är säljaren?

Vem är det som säljer den Opel du har bestämt dig för att köpa? Undvik oseriösa försäljare genom att vända dig till en auktoriserad bilhandlare. På Transportstyrelsen.se kan du kolla upp om det varit täta ägarbyten på bilen, vem som äger den och få information om eventuell kredit.

Kontroll­era bilen

Det är du som köpare som ansvarar för att kontrollera bilens skick. Undersök den därför noga innan du bestämmer dig så att du inte står där med problem efter köpet.
  • Provkör bilen i minst 30 minuter. Du får då tid att testa alla funktioner i bilen – alla instrument och utrustning.
  • Testa klimatanläggningen. Den ska kunna producera kall luft.
  • Leta efter rost. Gå igenom bilens kaross. Lyft på mattor och reservhjul. Titta på trösklarna om det finns spår av rost eller lagringar.
  • Öppna motorhuven. Är det allmänt oljigt och smutsigt kan det bero på bristande underhåll.
  • Kontrollera att oljan är "ren" – inte svart.
  • Ta reda på hur många nycklar som finns till bilen. En Opel-nyckel är en värdehandling och saknas en nyckel ska den omedelbart kodas bort från bilens dator.

Att skriva köpe­kontrakt – ett viktigt avtal

När du köper en begagnad Opel av en annan privat person är det Köplagen som gäller, om inget annat avtalas. Vi köpet ska ni använda ett köpekontrakt och skriva in allt som ni kommer överens om. Kontraktet ska upprättas i två exemplar, ett till dig som köpare och ett till säljaren. 

Registrera ägarbytet

Fyll i del två – den gula delen – av ägarbytes­handlingarna och skicka till Transportstyrelsen. Du måste använda det senaste registrerings­beviset i original. Det går också bra att anmäla ägarbyte via Transportstyrelsens app "Mina fordon".

Kontrollera att säljaren är den person han eller hon utger sig för att vara, och att det är bilägaren du gör affären med. Du bör alltid se till att handlingarna postas och verkligen skickas till Transportstyrelsen.

Försäkra din Opel med Opel Försäkring

För dig som Opel-ägare är en märkesförsäkring det tryggaste alternativet för din bil. Med Opel Försäkring är du alltid garanterad att din bil snabbt och säkert blir reparerad hos en auktoriserad Opel-verkstad, av experter som kan just din Opel-modell utan och innan.

Hämtar information

Räkna och köp

Alltid upp till 300 kr i internetrabatt